Wethouder Toon Albers en kinderburgemeester Tyrese zijn klaar voor het startschot. Rayan mag als eerste. Ook Lianna, Ilse en Yoona staan in de startblokken.
Wethouder Toon Albers en kinderburgemeester Tyrese zijn klaar voor het startschot. Rayan mag als eerste. Ook Lianna, Ilse en Yoona staan in de startblokken.

Vijftien basisscholen nemen deel aan VVN Praktisch Verkeersexamen

Algemeen

ZEVENAAR - Kinderen op de fiets getooid in een genummerd hesje en vrijwilligers langs de route op de controleposten. Het verkeersdiploma is tegenwoordig na het zwemdiploma het eerste echte examen dat een kind aflegt. Ook in de gemeente Zevenaar.

Vierhonderd enthousiaste kinderen van groep 7 van 15 basisscholen uit de gemeente Zevenaar lieten op dinsdag 9 april hun vaardigheden zien op het gebied van verkeersveiligheid tijdens het VVN Praktisch Verkeersexamen. Dé manier om te toetsen of kinderen zich veilig kunnen bewegen in het verkeer.

Vanaf 09.00 uur gingen zij één voor één vanaf het Raadhuisplein van start om een fietstocht van ongeveer zes kilometer door Zevenaar af te leggen. De laatste deelnemer keerde rond 12.30 uur weer terug op het Raadhuisplein

De jongens en meisjes van groep 7a van De Lindenhage beten de spits af nadat kinderburgemeester Tyrese het lint had doorgeknipt. Met Rayan als allereerste. Hij was zichtbaar nerveus. 


Juffrouw Monique Jörissen: “Het is opvallend hoe zenuwachtig de meesten zijn. Het is net alsof ze in één keer heel anders moeten fietsen dan ze normaal doen.” Wel gaf ze de noodzaak van het examen aan. “Hieraan voorafgaand hebben ze eerst het theoretische examen gedaan. Ik heb begrepen dat een relatief hoog percentage in Nederland het dit jaar niet heeft gehaald. Dat is zorgwekkend.”
Wethouder Toon Albers: “Fietsen is een belangrijkonderdeel van de Nederlandse cultuur. Het is belangrijk, ja letterlijk van levensbelang, dat ieder kind over de vaardigheden beschikt om veilig te fietsen. Dit is een goede leeftijd om kinderen bewust te maken van hun eigen rol in het verkeer en van verkeersgedrag. Want vanaf groep 7/8 gaan ze steeds vaker zelfstandig fietsen en langere afstanden afleggen.”