Geflankeerd door Jop, Teun, Ben en Daan Lamers opent Hanny Gerritzen de nieuwe B&B (Foto: Carla Droste)
Geflankeerd door Jop, Teun, Ben en Daan Lamers opent Hanny Gerritzen de nieuwe B&B (Foto: Carla Droste)

Nieuwe Bed & Breakfast in Tolkamer

Algemeen

TOLKAMER – Afgelopen zaterdag verzamelden familie en vrienden van de familie Lamers zich in het Schipperspad in Tolkamer om te toosten op de opening van de nieuwe Bed & Breakfast. Voordat de champagnekurken knalden, verrichtte oud-bewoonster Hanny Gerritzen de openingshandeling. 

Door Carla Droste

De Bed en Breakfast, onderdeel van Horecagroep de Kade, waar de familie Lamers de scepter zwaait, is een nieuwe locatie voor onder meer Pieterpadwandelaars. B&B Schipperspad 1 is de naam van het smaakvol ingerichte appartement. Op de wand achter het bed prijkt een grote foto van de voorgevel, die gelijk duidelijk maakt wat de vroegere functie van het pand was. Ook de koeienkop boven het portiek herinnert nog aan de tijd dat hier een slagerij was gevestigd.

Goudreinet

‘Slagerij Gebr. Northeimer’ is er op de foto van zo’n 100 jaar geleden te lezen. De koeienkop hing toen al boven de deur. Na de oorlog had de familie Dikker een slagerij op deze locatie. “In de jaren 60 heb ik bij Dikker gewerkt”, vertelt Hanny. Henk Gerritzen van de naastgelegen groentezaak wist haar in die tijd met een goudreinet te verleiden voor een eerste afspraakje. “Ik ben, net als Eva, gek op appels,” zegt Hanny met een knipoog, “dus we kregen verkering. In 1970 zijn we getrouwd en ben ik bij hem in de winkel gaan werken. Achter de winkel was ons woonhuis.” Hanny runde de kruidenierswinkel samen met haar man Henk en zwager Huub. Totdat de grenzen in 1992 opengingen, bestond 70 procent van hun klantenkring uit schippers. Die belden vaak al om half zeven ‘s ochtends om hun bestelling door te geven. De pakketten met boodschappen werden vervolgens met een bootje naar de voorbijvarende schepen gebracht. Het waren drukke jaren, zelfs op zondag gingen de zaken gewoon door. “Op een gegeven moment konden we het pand van de slager kopen en daarmee onze winkel vergroten.” Ze wijst naar de eethoek in het appartement. “Kijk, hier stond de koeling en daar de toonbank. Daarachter dronken we op zaterdag, als het werk erop zat, met z’n allen een Jägermeister. We hebben al die jaren keihard gewerkt, maar ook heel veel plezier gehad.” Ben Lamers herinnert zich de winkel nog goed en ook de lange grijphaak waarmee de blikken van de hoogste schappen werden gehaald. “Die blikken stonden net zo opgestapeld als op de kermis voor het ballen gooien”, lacht Hanny. Ben: “Hanny heeft hier lang gewoond en gewerkt. Het leek ons een goed idee om haar de B&B te laten openen. Samen met vriendin Doortje Lamers, die 25 jaar bij haar in de winkel heeft gewerkt, krijgt ze straks, na een diner op de kade, de primeur om hier te overnachten.”

Uitslapen

Voor de familie Lamers is het werk nog niet gedaan. “In totaal komen er drie appartementen. Twee voor twee personen en één voor 4 personen. Het eerste is nu klaar, de tweede verwachten we over een kleine 3 maanden in gebruik te kunnen nemen”, legt Ben uit. “Er is veel belangstelling, vooral omdat de B&B langs de route van het Pieterpad ligt. We hebben al verschillende boekingen. Gasten kunnen hier overnachten en ‘s ochtends op de kade ontbijten. Voor wandelaars die vroeg op pad willen, kunnen we een ontbijtmand naar het appartement brengen.” Voor de eerste gasten, Hanny en Doortje, is een vroeg ontbijt niet aan de orde. “Wij slapen lekker uit!”

Afbeelding