De Pannerdense Joke Pauwen, een van de foto's uit het gevonden album (Foto: PR)
De Pannerdense Joke Pauwen, een van de foto's uit het gevonden album (Foto: PR) Foto: Historische Kring Elden

Lezing: Fotoalbum over Pannerden. Verborgen in ‘40-45’

Algemeen

PANNERDEN - Een fotoalbum van Joke Pauwen uit Pannerden is de rode draad van een lezing van de Heemkundekring Rijnwaarden op 19 april door Geert Visser, voorzitter van de Historische Kring Elden (Arnhem-Zuid). Het album werd in 2012 bij de renovatie van ‘Huize Oosterveld’ in Elden gevonden als een ‘verborgen schat’ achter een verwijderde lambrisering. Joke Pauwen verstopte het daar in de Tweede Wereldoorlog, waarschijnlijk met de bedoeling dat de Duitsers het niet in handen kregen. 

Het album bevat vele foto’s met nauwkeurig vermelding van namen van de gefotografeerde mensen, vaak met datum en locatie waar de foto’s genomen werden. Het geeft in het bijzonder een interessant beeld van het boeiende leven van Joke Pauwen en haar familie in het Pannerden van voor de Tweede Oorlog. Hierbij speelt mee dat Joke de ongetrouwde zus was van Mieke Pauwen, die getrouwd was met Pierre Kuijpers jr., telg uit de beroemde Cuypers-architectenfamilie. In de toenmalige (katholieke) kunstenaarsscene om deze familie was Joke Pauwen geen onbekende. Inloop 20.00 uur, aanvang 20.15 uur (na de algemene ledenvergadering van Heemkundekring Rijnwaarden) in Café Zaal De Dijk, Kerkstraat 6, Pannerden. Leden gratis. Niet-leden betalen 3 euro.

Aanvullende informatie

Geert Visser weet veel over het album veel te vertellen en kent menig interessant verhaal dat achter de foto’s schuilgaat. Hij maakt tijdens zijn lezing gebruik van deze prachtige, unieke 100 jaar oude foto’s. Zijn verhaal betreft grotendeels het historische Pannerden, maar zal soms ook inzoomen op Elden. In 1931 vergezelde Joke Pauwen haar vader Jan Pauwen daarnaartoe. Vanuit Pannerden namen zij hun intrek in het klooster ‘Huize Oosterveld’. Het was voor de gefortuneerden een soort verzorgingshuis ‘avant la lettre’, beheerd door zusters van de Congregatie van Onze Lieve Vrouwen van Amersfoort. Informatie haalt Geert Visser ook uit het dagboek van de plaatsvervangende Eldense pastoor, pater Jan van Vugt, die Joke Pauwen goed gekend heeft.